Sunday, September 14, 2014

1. nädal

IT ideed, mis olid huvitavad ja lootusandvad, kui põrusid täielikult. 


Microsoft Bob
See 1995 aastal loodud Microsofti tarkvara oli kindlasti üks lootusandvamaid ideid, mida tollel ajal loodi. Selle idee oli arvutikäsitlemist, mis oli tollel ajal veel uus tehnoloogia, muuta kasutajasõbralikumaks. Bobi ekraan nägi välja justkui tuba, millel olid inimestele päriselus tuttavad asjad, näiteks laual olev paber ja pliiats.
Microsoft Bobi peetakse Microsofti kõige suuremaks läbikukkumiseks ja on IT maailma üks kuulsamaid põrumisi. Põrumise põhjusteks peetakse liiga lapselikku välimust, liiga kõrgeid nõudmisi tolleaegsete arvutite kohta ja ei olnud oma hinda väärt. Microsoft sai kiiresti oma veast aru ning üsna pea lõpetas Bobi kasutamise.

Webvan
Wevan oli üks esimese kodulehti, mis lubas arvutikasutajatel osta toidukaupa interneti teel ning 30 minutiga valitud ostukorvi uksetaha tuua. 1999 aastal loodud Webvani juhtkond arvas, et interneti toidupood saavutab suure kuulsuse paari aastaga, kuna ameeriklastele meeldib tellida toidu otse uksetaha ning arvutikasutus muutub järjest suuremaks. Kuid suurt edu ei tulnudki ja Webvan kuulutas välja pankroti aastal 2001. Webvani põrumise põhjusteks peetakse näiteks liiga kõrgeid hindu ja keerulist kodulehte, lisaks juhtkonna liiga hooletu rahaga ümberkäimine.
Tänapäeval on Webvaniga sarnaseid online-poode palju, näiteks Tesco Inglismaal, mis on ka päris edukat. Sellist ideed pole veel Eestis kasutusele võetud, kuid see võib üks päev juhtuda.

Napster
Napster on kindlasti üks kõige populaarsemaid hea ideega põrumislugusi. Napster loodi 1999 aastal John Fanningu poolt, mille sisuks oli mp3 formaadis muusika tasuta jagamine veebilehel. Napster kogus kiiresti kuulsust, rohkem kui 80 millionit inimest jagasid omavahel muusikat kuni suured muusikud ja muusikutööstused viisid Napsteri kohtusse.
Kuigi Napsteri edu jäi lühikeseks, pani ta aluse paljudele teistele, P2P faili jagamis veebilehtedele, nagu näiteks Kazaa.



No comments:

Post a Comment