Sunday, September 21, 2014

Fanfiction

Fanfiction.net
Fanfiction.net asutati aastal 1998, Los Angeleses programeerija Xing Li poolt. Aastaks 2010 on saanud FF.netist kõige populaarsem fanfictioni veebileht, kus on üle 2 millioni kasutaja ning tekste on üle 30 erinevas keeles. Fanfictioni edu seisnes selles, et see oli esimene veebileht omataoliste seas, mis ei olnud ainult keskendunud ühele teemale, vaid sinna võis postitada fanfictioneid mis tahes teemadel. Praegugi on fanfictioni pealehel näha valikuvõimalust, mis lubab lugejal valida vastava kategooria, nt raamatud, manga, filmid, mida ta täpselt soovib lugeda.

Fanfiction.net kõige populaarsemateks teemadeks, millest on kõigerohkem jutte kirjutatud on Harry Potter, millel on ligi 700 000 fanfictionit. Sellele järgneb Naruto, 360 000 järjejutuga ning Twilight 216 000 jutuga.


Fanfictionist üldiselt 
Sõnaraamat annab meile fanfictioni kohta järgneva selgituse - kirjandus, mille on kirjutanud fänn, kes kasutab oma loos tegelasi, kes on tegelikult pärit mõnest raamatust, filmist vms või saanud inspiratsiooni hoopis päriselu inimestest. 
Fanfictioni päritolu on siiani teadmata ning selle kohta on pakutud välja palju erinevaid variante. Juba väga ammusest ajast on näha fanfictionile omaseid tunnuseid. Kuid moderne fanfiction, millega me oleme tuttavad tänapäeval, sai alguse 1960 paiku, kui lasti välja esimene Star Treki fanfic, Spockanalia (1967). Tollel ajal oli Star Treki fännibaas väga suur ning väga paljud noored, peamiselt naisterahvad, hakkasid seda trendi järgmine ning hakkasid looma enda lugusi. Sealt arenes fanfiction edasi popkultuuri, mis on säilinud tänase päevani.

Fanfictioni populaarsus ning positiivsed ja negatiivsed küljed. 
Fanfictioni populaarsus levis kui kulutuli ning see on säilinud tänase päevani. Tänapäeval on sellega eriti lihtne kokku puutuda, kuna nüüd on fanfiction kättesaadaval ka mugavalt telefoniappi kaudu Wattpad, mis laseb kasutajal mugavalt igal ajal endale meelepärast fantaasialugu lugeda.
On laialt levinud arvamus, et fantaasialugude kirjutamine ja lugemine on väga positiivne ning just tänu sellele, on see siiamaani vägagi aktuaalne teema.
Põhjuste alla tuuakse näiteks noorte huvi siiski lugemise ja kirjutamise vastu. Tänapäeva ühiskond on nii mugavaks läinud, lugemine on jäänud tahaplaanile. Raamatule eelistatakse filmi/sarjavaatamist ning uudistelugemisele raadio kuulamist. Fanfictionid hoiavad noortes lugemispisiku siiski alles. Väga paljud teosed on seal kirjutatud vägagi professionaalselt, nagu oleks neid kirjutatud päris kirjanikud ning tänu sellele, areneb lugeja keeleline vaist.
Samamoodi on suur kasu ka tavalistele inimestele, kes on otsustanud kirjutada enda fantaasialugu. Fanfiction.net slogangi ütleb, et lase oma fantaasia vabaks.
Lisaks kasutavad seda võimalust ära paljud inimesed, kes ei ole rahul näiteks mõne raamatu, sarja, filmi lõpuga või mõne sündmusega ning leiavad lohutust just fanfictioni näol, kus kasutatakse samu tegelasi kuid teistsugust sisu. Või asjaolu, et tuntud meelelahutusallikas sai läbi, näiteks Harry Potter, ning suured fännid käivad lugemas teiste fännide lugusi, kuidas võiks lugu edasi minna.

Kuid on siiski olemas ka mõned negatiivsed küljed, näiteks paljud autorid on mures autoriõiguste rikkumiste pärast ning tõsiasi, et inimesed keelduvad edasi liikumast ning uusi huvisi otsimast. Olen lugenud palju arvamuslugusi, kus arvatakse, et fanfiction hävitab aeglaselt tulevikku ning kirjanikutel on järjest vähem 'tööd'. Fanfictionid on enamasti tasuta  kättesaadavad netiavarustes inimestele tuttavate tegelastega ning uued fantaasiamaailmad jäävad avastamata.

Fanfictioni edulugu
Kuigi fanfictionid peetakse siiski ebaprofesionaalseks teoseks, mis postitakse internetti fännidele lugemiseks ja rohkem sellega edasi midagi ei juhtu. Kuid see pole alati nii.
Juba paar aastat on suurt populaarsust saanud raamatusari "Viiskümmend halli varjundit" (inglise keeles "Fifty Shades of Grey"), mis on alguse saanud just fantaasiateosest. Briti kirjanik E.L.James postitas fanfictioni lehtele oma fantaasialoo Bellast ja Edwardist, kes on maailmale tuntuks saanud Videviku saaga peategelastena. Üsna pea avas James veebilehe FiftyShades.com. Üsna kiiresti kogus see suurt tähelepanu, ning tänaseks on raamatusari üks populaarsemaid teoseid ning 2015 aastal ilmub selle kohta ka film. Enne raamatu ilmumist James siiski muutis peategelaste nimed, ning tänasel päeval on sellest saanud ülemaailmaline fenomenaal.
Lisaks E.L.Jamesi eluloole kuulsin hiljuti, et järjekordne populaarne fantaasialugu poistebändi One Directioni liikmest Harry Stylesist on saanud endale nii raamatu, kui ka filmilepingu.

Minu arvamus 
Fanfiction on järjest enam populaarsust koguv trend ning mul on hea meel, et inimesed, kes on suurt vaeva nendega näinud, on sellega ka kuhugi jõudnud. Ma kahjuks ise pole väga kokkupuutunud fanfictionitega, kuid tean tuttavaid, kes on nende suured fännid ja nad väga naudivad sellist uut kirjandusviisi. Olen enam kui kindel, et fanfiction jääb inimeste ellu veel väga pikaks ajaks ning järjest rohkem teoseid jõuab ka raamaturiiulitele.


No comments:

Post a Comment