Friday, October 10, 2014

Tants intellektuaalomandi ümber

Tänapäeva ühiskond on justkui kolinud interneti maailma. Kogu suhtlus käin just läbi selle. Minu tutvusringkonnas on näiteks väga vähe inimesi, kellel puuduks mingisugune konto kuskil sotsiaalmeeldias.
Tänu sellele, et aina rohkem ja rohkem inimesi kasutab arvutit ja interneti igapäevaselt, on hakanud suur programmide ja tarkvarade kasutamine pihta. Iga firma üritab olla teisest parem, on suur konkurents ning tavakasutajad üritavad sellest leida endale parima võimaluse. Ei ole tänapäeval tundmatud juba sõnad nagu 'autorikaitse' või 'illegaalne tarkvara omandamine'.
Selle tõttu on hakatud meie, tavakasutajate, tegemisi uurima ning mina leian, et mingi kontroll on hea kuid isegi sellele peaks olema mingid piirandud. Tänapäeval on pandud peale suuri piiranguid, et meie arvutikasutamist paremini jälgida ning see tundub juba natuke kaheldav. Vabast internetikasutamisest on saanud julm piiratud kontrollidega ühiskond.
Raamatus "The Case for Copyright Reform" on selle kohta põgusalt räägitud. Rick Falkvinge ja Christian Engström toovad sisse termini 'piraadipartei' mille eesmärk on hoida internet siiski vabana, järgides paari järgnevat punkti:

  • Autori moraalseid õigusi ei tohi rikkuda ega muuta - võõrad inimesed ei tohi võtta kellegi teise suure töö ja vaeva tunnustuse endale. Minusilmis on see täiesti lubamatu. Tunnustust ja au võiks saada ikka inimene, kes seda väärib, mitte copycat. 
  • Mittekommertslik vaba jagamine - asju ei tohi jagada teistele seetõttu, kuna inimesed loodavad sellega raha teenida või äri luua. Vaba jagamise eesmärk peaks siiski olema teha tarkvara/loomingud inimestele kättesaadavamaks, kes seda muidu lubada ei saaks. Mina leian, et selline teguviis aitab kaasa loomingu arengule ning kogub rohkem populaarsusest. Loomulikult ainult siis, kui keegi selle vahelt raha ei teeni. 
  • 20 aastane äriline ainuõigus - hetkel on selleks ajaks eluaeg+70 aastat, mis tundub hullumeelselt pikk aeg. See aeg võiks kindlasti olla lühem, ma ei tea, kas 20 on just selline maagiline number, kuid kindlasti parem, mis praegu on. 
  • Pärast igat viite aastat uuesti registeerimine - põhimõtte on selline, et iga autor peaks iga viie aasta tagant oma teos uuesti registeerida, kui ta soovib selle teose ainuomandi õiguste jätkamist. See tagaks parema kontrolli autoride üle ning nende teoste üle, mis tegelikult on ilma autorita. 
  • Näidised tasuta - kuna tänapäeval on juba peaaegu kõik tehnika-ja tarkvaraimed läbi võetud, siis on väga raske luua midagi täiesti orginaalset ning seetõttu oleks hea, kui oleks võimalus kasutada vanasi osasi uute loomiseks, kuid ainult siis, kui autoriõigusi sellega ei rikuta. 
  • DRM keeld - keeld keelab/piirab inimestel kasutada vabalt andmeid, kuigi tal on õigus neid teha. Ma leian, et see on vastuoluline. Kui inimesel on õigus midagi omada ja seda kasutada nii, kuidas ta soovib, siis mingi keeld tundub sellejuures väga ebaloogiline.
Reeglid teevad raskeks inimestel kasutada interneti vabana. Mina leian, et meie internet võiks olla siiski vaba ja mul on hea meel, et on tublisi inimesi, kes võitlevad selle nimel. 

No comments:

Post a Comment