Wednesday, October 22, 2014

IT prof Eestis aastal 2014

IT spetsialist on ametinimetus, mida kõik meist oleks justkui kuulnud, kuid keegi päris täpselt ei tea, mida see täielikult endast ette kujutab. On olemas palju näiteid, mis kokku moodustavad sellise 'nimetuse'. Ei ole ju varjatud tõsiasi, et just see amet on tänapäeva noored usinasti õppida tahavad ja just sellisena end tulevikus ette kujutavad.
Mina pean IT profi juures oluliseks palju, mis teevad neist tõsiseltvõetava ja eduka spetsialisti. Kindlasti on väha tähtsal kohal huvi. Huvi selle asja kohta, mida sa õpid on kindlasti üks oluline, kui mitte kõige olulisem, eeldus ühe tulevase IT spetsialisti kohta. Kui puudub asja kohta reaalne huvi, siis inimene õpib täpselt nii palju, kui tal vaja on ning ta ei arene endasi. Temast võib saada IT prof, iseasi, kui edukas. Kuna tänapäeval on IT inimesi vaja, kuid konkurents on endiselt olemas, on hädavajalik osa inimeses huvi selle vastu, mida ta teeb.
Teiseks oluliseks eelduseks on kindlasti siht. Inimene peaks umbes teadma, kuhu ta jõuda tahab. See ei pea olema firmaomanik või uue programmi kirjutaja, vaid inimene peaks looma unistused, eesmärgid. Ma olen sedasorti inimene, kes usub, et just unistused on need, mis inimesed tööle ja liikuma panevad. Eesmärgitu IT spetsialist, kellel on suur huvi IT vastu, ei tundu just kõige ahvatlevam pakkumine.
Inimese omaduste alla võiksid kuuluda kindlasti valmisolek iseseisvaks tööks, kohusetundlikkus, töökus, viisakus kuid ka oskus hinnata koostööd. Olen elus palju kokku puutunud erinevate firmadega erinevatest valdkondadest ning koostöö on üks asi, mis viib kaugele. Ilma võimeta teha koostööd teistega, on väga raske.
Lisaks on olulisteks omadusteks veel karismaatilisust ning müügioskust. Tänapäeva ühiskond on nii konkurentsirohke, et öeldakse, et inimene peab oskama ennast ja enda oskusi müüa ning leian, et IT alal on see kindlasti väga oluline osa. Naisterahvana usun, et see on kindlasti väga oluline punkt meile. Ma pean tõestama, et ma olen parem, kui need 50 meesterahvast, kes tööandja juures end just pakkumas käisid.
Hea hügieen ja korralik sõnavara on ka punktid, mis teevad inimeste professionaalseks. Väga harva on juhuseid, kus oskus räägib inimese eest ning kõik muu jääb tahaplaanile. Ebaprofessionaalne välimus tekitab eelarvamusi.
Lisaks oskuste alla võiks kuuluda kindlasti võõrkeele tundmine. Mida rohkem keeli tunned, seda uhkem. IT prof leiab tööd igalpool maailmas ning keelteoskus on kindlasti väga oluliseks faktoriks. Lisaks veel juhtimisoskus ning ettevõtlikkus. IT prof on nagu firma, mis end müüb ning mida rohkem oskusi ja teadmisi tal tagataskus on, seda edukam ta on. IT spetsialistidel võiks olla väga lai ja avatud silmaring. ning võtma omaks palju erinevaid suuni. See paistab silma.

Kokkuvõtteks ütleksin, et kuigi see nimekiri tundub suur ja lai, on iga inimene siiski omamoodi. Inimene peab leidma endas selle, mis teda viib tippu ning üldarvamused ei mängi siin olulist rolli. Nendesse punktidesse usun mina ning samm sammu haaval üritan neid oskuski ka arendada.

No comments:

Post a Comment