Sunday, November 16, 2014

IT-projekt, mis kasutab edukalt häkkerlikku mõtteviisi.

Sellel nädalal oli huvitav teema häkkeritest ning sellest, millised nad õige on ning millega nad tegelevad. Kuna mina olen väga vähe selle teemaga kokku puutunud, oli minujaoks see väga huvitav lugemine. Pärast seda silmaringi avardavat teksti tuli endalgi isu rohkem selle kohta uurida ning oma teadmisi sellest osas suurendada.

Teemas oli välja toodud paar punkti, mis on nii-öelda väljendasid häkkerlikku mõtteviisi. Nendeks oli näiteks :
*jagamine  - lähtumine mõttest, et informatsioon võiks olla kõigile kättesaadav ning tasuta
*meeskonnatöö - tarkvara arendamisel võiksid osa võtta kõik, kes soovivad, vastavad oma võimetele
*levitamine - räägi ning tutvusta kultuuri
*uuenduslik mõtteviis - projekt võiks olla uudsem ning parem, kui teised
*huvi - maailmas on palju asju, mis vajavad lahendusi

Olen kokku puutunud nii mõnegi projektiga, mis järgib häkkerliku mõtteviisi, nende seas kuulsaim Linux ning kõigi teada proxy. Kuid seekord otsustasin kirjeldada hoopis muud programmi, mis on minul igapäevaselt kasutusel ning kindlasti üks minu lemmikuid - VLC media player.
VLC nimi tuleneb nimest 'VideoLan Client' mis oli algselt selle projekti nimi, kui sellega tööd alustati aastal 1996. Nagu enamus projekte, sai seegi alguse just õpilaste seas Prantsusmaal ning üsna pea levis üle maailma kui not-profit organitsioon.
Tänapäeval peetakse seda üheks parimaks meedia pleieriks. See on populaarne tänu oma võimele mängida pea igat formaati ning loomulikult kuna see on kõigile kättesaadav. VLC on kättesaadav kõigile OP süsteemidele. On vähe programme, mis on saanud nii suurt tunnustust, kui on seda saanud VLC player. Loomulikult on ka temal paar viga, kuid need pole olnud piisavalt mõjuvõimsad, et VLC troonilt lükata.
Kuna VLC on GNU LGPL litsentsiga, lubab see teistel selle tarkvara enda projektidesse ilma lepinguteta. Leian, et VCL pleier sobib suurepäraselt näiteks, mis kirjeldab edukat häkkerlikku mõtteviisi projektis.


No comments:

Post a Comment